Svag konjunktur och extremväder pressar upp samfälligheternas försäkringspremier. Många har fått se sina försäkringspremier öka kraftigt de senaste åren, samtidigt som framtiden är oviss.
”Det är alltid viktigt att följa upp och jämföra olika försäkringar”, säger Daniel Lundin på Finansinspektionen.

Du behöver vara medlem för att läsa den här artikeln
För att läsa artikeln behöver du ett medlemskap hos oss. Är du redan medlem klicka här för att logga in.
- Alla i styrelsen får ett eget inlogg
- Alla i styrelsen får ett exemplar av tidningen
- Full tillgång till all vår rådgivande journalistik på nätet
- 6 nummer av tidningen Samfälligheterna
- E-tidning
- Nyhetsbrevet
- Fördjupningsbrevet
- Rådgivning
- Rabatterat biljettpris till Samfällighetsdagen
- Utbildningsportalen
1,745 kr
Välj och gå vidare- Full tillgång till all vår rådgivande journalistik
- 6 nummer av tidningen Samfälligheterna
- E-tidning
- Nyhetsbrevet
- Fördjupningsbrevet
- Rådgivning
- Rabatterat biljettpris till Samfällighetsdagen
- Utbildningsportalen
1.495 kr
Välj och gå vidareDen största faktorn bakom prisökningen på försäkringar är givetvis konjunkturen. Försäkringsbolag börjar nu kompensera för ökade kostnader i spåren av högre inflation under 2024, vilket återspeglas i försäkringspremien, och i sin tur påverkar kundens försäkringskostnad.
– Konjunkturen kan påverka efterfrågan på försäkringar, och framförallt påverkar inflationen försäkringspremierna för skadeförsäkringar. Inflationen ökar försäkringsföretagens kostnader för att reglera skador, vilket kan innebära att också försäkringspremierna behöver höjas, säger Daniel Lundin, chef för Finansinspektionens enhet Tillsyn över medelstora och mindre försäkringsföretag, och fortsätter:
– I vilken utsträckning premierna höjs vid hög inflation beror också bland annat på konkurrenssituationen på marknaden och affärsmässiga överväganden.
Även klimatet bidrar till höjda försäkringspremier. Ett mer påtagligt extremväder innebär att både bostäder och annan egendom i högre utsträckning riskerar att skadas. Samfälligheter som befinner sig i områden med förhöjda risker för till exempel översvämningar riskerar därför en högre försäkringspremie.
– Försäkringsföretagen måste ta större hänsyn till det i sin prissättning, eftersom försäkringstagarnas premier ska räcka till att reglera skadorna. I dag har försäkringsföretagen mer data och bättre matematiska modeller för att kunna prissätta de här riskerna, säger Daniel Lundin.
Så sent som i mars i år startade Finansinspektionen en granskning för att bedöma hur extremväder kommer att påverka konsumenters försäkringsskydd. Det är viktigt att konsumenter i framtiden ska kunna försäkra sig mot naturrelaterade skador, och förstå hur försäkringsskyddet kan påverkas av det förändrade klimatet, berättar Daniel Lundin.
– Vi behöver säkerställa att försäkringsföretagen gör vad de kan för att upprätthålla ett starkt skydd för konsumenter. Därför kommer vi att granska hur klimatförändringarna, med mer extremväder och naturrelaterade skadehändelser, kan påverka tillgången på försäkringsskydd för svenska bostäder.
Jämför bolag för att få ner premien
När priset på en försäkring höjs beror det oftast på generella prishöjningar, till exempel ökade skadekostnader, eller yttre faktorer som inflation och klimat. Men det förekommer också individuella påslag. Det kan vara att en förening anses löpa en större risk för skador än normalt. Här finns det egentligen inga enhetliga rutiner mellan olika försäkringsbolag. Hos vissa bolag kan till exempel en skada de senaste två åren leda till en högre premie året därpå.
Man ska därför inte glömma bort gamla klassiska förhandlingstaktikerna. Jämför erbjudanden och se om föreningens försäkring kan bli billigare hos en annan aktör. Har föreningen flera försäkringar? Då kan det löna sig att samla dem hos samma bolag.
– Det är väldigt svårt att svara på vad som kommer att hända med försäkringspremierna i framtiden, men det är alltid viktigt att följa upp och jämföra olika försäkringar, avslutar Daniel Lundin.