Premiumartikel - endast för medlemmar.
Det finns inte något facit på hur bokföring av återbetald moms ser ut, men det går att hålla det enkelt, menar Mia Holmqvist Andersson, Leveranschef ekonomisk förvaltning.
Först och främst behöver man inte justera i bokföringen retroaktivt, är förgående års årsredovisning klar och tagen på stämman, ska justering ske på aktuellt år. Man bör också tänka ett varv extra innan man beslutar om att betala ut pengarna till medlemmarna.
– Du behöver inte justera bokföringen i gamla redovisningsperioder. Men om det avser innevarande år så skulle jag säga att man ska ändra enskilt för varje konto, säger Mia Holmqvist Andersson, Leveranschef ekonomisk förvaltning på Simpleko.
– Jag ser att man använder lite olika kontoplaner. Men håll det enkelt och tydligt, så blir det också rätt, fortsätter hon.
Så bokför ni återbetala pengar
Om föreningen får tillbaka moms från tidigare deklarationer till följd av en omprövning kan man bokföra hela beloppet på ett eget konto. Då blir återbetalningen tydligt i redovisningen, samtidigt som medlemmar enkelt kan se hur mycket som betalades tillbaka.
– Bokför återbetalningen från till exempel 2023 på nuvarande år, men lägg det på ett specifikt konto. Det är inte fel att gå in och dutta på varje konto, men man behöver inte göra det. En konsekvens är att det kan bli lite obalans i jämförelsesiffrorna för exempelvis elkostnader, men så länge man informerar om varför i verksamhetsberättelsen så är det tillräckligt, säger Mia.
Rent konkret kan man lägga återbetalningen under kontot “Övriga intäkter” i bokföringen, och helt enkelt specificera att det avser återbetalning av moms från Skatteverket.
– Jag tror att vi haft något fall där SKV valt att ålägga en förening att betala tillbaka moms, men det blir egentligen samma sak fast omvänt. Då får man lägga det på ett kostnadskonto i stället.
Behöver inte bokföras konto för konto
Mia berättar att man kan gå tillbaka i bokföringen och redovisa den återbetala momsen konto för konto. Men att det egentligen inte finns något mervärde i det. Det resulterar i en större arbetsbörda, och är inte heller nödvändigt för att det ska bli rätt.
Läs även: Ny vägledning från Skatteverket om moms – det här gäller
– Det är klart att det inte är fel att göra så. Rättar du moms inom innevarande år kan du göra det för varje konto. Men om det handlar om historiska verifikationer, till exempel från 2022 eller 2023, kan man lägga allt på samma ett och samma konto på nuvarande år istället.
Oberoende av hur man väljer att bokföra och redovisa den återbetalda momsen, bör man specificera det i föreningens verksamhetsberättelse. Medlemmar kan då enkelt ta del av all nödvändig information – och vet vad som gäller framåt.
– Det är oavsett om du har en riktig årsredovisning eller en förenklad sådan. Det kommer att framgå att kassan har blivit större. Kompletterar man det med en text om varför, räcker det gott och väl.
Dela ut momsåterbetalning till medlemmar eller inte?
Många samfällighetsföreningar överväger också alternativet att betala ut pengarna till delägarna. Men det är något man bör tänka över ordentligt, menar Mia. Hon lyfter frågetecken som eventuell beskattning och stor arbetsbörda för styrelsen.
– Generellt sätt är jag emot utbetalning av pengarna. Det blir krångligt om någon har flyttat, och det är väldigt mycket administration kring det. Bara att samla in uppgifter från alla delägare kring kontonummer och liknande kan snabbt bli överväldigande. Har man dessutom någon som hjälper föreningen med det så uppstår det kostnader.
I stället rekommenderar hon att man lägger undan pengarna för framtida drift- och underhållskostnader. Resulterar det i att man har för mycket pengar på kontot kan man i stället kompensera genom att sänka eller behålla framtida uttaxeringar.
– De flesta kostnader stiger varje år i form av drift och underhåll. Då kanske det är bättre att ligga kvar på samma avgift, i stället för att höja avgiften. Vilket man kanske hade behövt om man inte fått tillbaka pengar från Skatteverket.
Kan uppstå skatter vid utdelning
Samtidigt lyfter hon ett varnande finger för eventuella skatter vid utdelning till delägarna, även om inget är skrivet i sten.
– Det skulle faktiskt kunna bli skattepliktigt, därför ska man vara extra försiktig. Jag skulle kunna se att SKV till exempel ser det som ett arvode eller liknande.