spot_img
Annonsspot_img

De hjälper föreningar med hjärtstartare: ”som att ha en hemförsäkring”

– Om du har en hjärtstartare på plats inom tre minuter så överlever 70 procent sitt hjärtstopp. Utan en hjärtstartare så överlever bara några få procent, säger  Niclas Brissman och fortsätter:

– Att ha en hjärtstartare är som att ha en hemförsäkring. Du har en hemförsäkring, men bara för det sitter du inte att hoppas på att något händer. Men skulle något hända så är det väldigt skönt att ha den när den väl behövs. 

Tillgänglighet – en utmaning

Ett problem som ofta dyker upp är att hjärtstartare, även om de finns, inte är lättillgängliga. De kan vara inlåsta i kontorsbyggnader som blir låsta under kvällstid eller så sitter de på platser som helt enkelt inte är tillgängliga för allmänheten. 

– Arbetsgivaren tänker på sin personal och på arbetsmiljön, därför är det vanligt att det finns vid arbetsplatser. Men för en förening finns det inte några krav på att hjärtstartare ska finnas, utan då får föreningen ta det beslutet själva. Man måste helt enkelt tänka att man ska rädda varandra, för det är där hjärtstartare gör skillnad, säger Niclas.

Vikten av rätt typ av hjärtstartare

Samfällighetsföreningar som funderar på att investera i en hjärtstartare bör satsa på en användarvänlig modell med både tydliga röstinstruktioner och bilder samt med möjlighet att använda den på både vuxna och barn, berättar Niclas. 

– Föreningen bör även ta hänsyn till saker som batteriets och elektrodernas livslängd och språkinställningar. Det finns modeller som pratar både engelska och svenska. 

Även placeringen är avgörande, menar Niclas. Den måste vara tillgänglig för så många som möjligt, och den ska absolut inte sitta inlåst någonstans.

– Vi rekommenderar att de köper ett utomhusskåp så det går att sätta den på garaget eller liknande, för då blir den tillgänglig för väldigt många fler, än till skillnad om den sitter inne exempelvis tvättstugan. 

Service och trygghet

Akuthjälpen erbjuder sina kunder en trygghetsförsäkring och olika finansieringsmodeller. De flesta medarbetarna är dessutom ambulanspersonal i grunden – och har använt flera olika hjärtstartare i skarpa situationer. Tack vare företagets erfarenhet vet de vad som passar just er förening bäst. 

– Föreningen kan exempelvis välja att antingen hyra eller köpa hjärtstartaren. Sen får du en personlig service till skillnad om du beställer något från nätet utan att riktigt kanske veta vad du får, säger Niclas Brissman från Akuthjälpen. 

Besök vår hemsida för mer info eller kontakta oss direkt

Kontakta gärna oss på INFO@AKUTHJALPEN.SE eller besök akuthjalpen.se för mer information om våra produkter och utbildningar. Vi gör er samfällighetsförening säker.

Annons

Artikeln är producerad av Samfälligheterna eller annonsör och är ett sammarbete mellan Samfälligheterna och annonsör, och är ej en redaktionell artikel.