Flera samfällighetsföreningar driver rättsfall mot Skatteverket i förvaltningsdomstolen, i efterdyningarna av Högsta förvaltningsdomstolens domar för ett år sedan. Nu ger förvaltningsdomstolen två föreningar anstånd med betalning av moms – tills överklagandet har avgjorts.
Samtidigt väntas domen om den centrala frågan bli överklagad – oavsett utfall.
Du behöver vara medlem för att läsa den här artikeln
För att läsa artikeln behöver du ett medlemskap hos oss. Är du redan medlem klicka här för att logga in.
- Alla i styrelsen får ett eget inlogg
- Alla i styrelsen får ett exemplar av tidningen
- Full tillgång till all vår rådgivande journalistik på nätet
- 6 nummer av tidningen Samfälligheterna
- E-tidning
- Nyhetsbrevet
- Fördjupningsbrevet
- Rådgivning
- Rabatterat biljettpris till Samfällighetsdagen
- Utbildningsportalen
1,745 kr
Välj och gå vidare- Full tillgång till all vår rådgivande journalistik
- 6 nummer av tidningen Samfälligheterna
- E-tidning
- Nyhetsbrevet
- Fördjupningsbrevet
- Rådgivning
- Rabatterat biljettpris till Samfällighetsdagen
- Utbildningsportalen
1.495 kr
Välj och gå vidareMålen handlar om i två samfällighetsföreningars överklagan mot Skatteverkets retroaktiva nollning av tidigare momsdeklarationer, vilket bland annat har lett till krav på återbetalning av moms. Samfälligheterna har vid flera tillfällen tidigare rapporterat om hur samfällighetsföreningar påverkats av Skatteverkets ställningstagande i momsfrågan.
Sedan Högsta förvaltningsdomstolens domar i februari 2024, som tvingade Skatteverket att backa från sitt ställningstagande, har Skatteverket skickat ut omprövningar till tusentals samfälligheter för nollning av föreningens moms retroaktivt.
Många samfälligheter valde att överklaga myndighetens beslut, eftersom det resulterade i att föreningen blev återbetalningsskyldig för överskjutande moms. Nästan alla föreningar har hittills fått avslag på sin överklagan. Instruktionerna från Skatteverket var tydliga. Betala tillbaka pengarna – nu.
Som svar på tal har flera samfällighetsföreningar överklagat Skatteverkets beslut till förvaltningsdomstolen som nu ger två samfälligheter anstånd med betalningen i väntan på förvaltningsdomstolens avgörande.
– Det är väldigt ovanligt att man får ett anstånd beviljat för den här typen av ärenden, och jag tror att domen är en indikation på att förvaltningsrätten inte är helt övertygad om att Skatteverket har agerat rätt. Så jag ser positivt på den här saken, säger Mikael Edman, skattejurist på Edman & Partners och ombud för en av föreningarna som nu fått anstånd med återbetalning av moms.
Eftersom Skatteverket tvingade in samfällighetsföreningarna i momsregistret, kunde de också göra avdrag för moms i samband med renoveringar och driftkostnader, pengar som Skatteverket nu vill ha tillbaka genom att retroaktivt ompröva tusentals deklarationer.
– Skatteverket tror att många föreningar är glada och nöjda över att de har blivit nollade. Men på något sätt tycker jag att Skatteverket missgynnar föreningarna. Det Skatteverket gör strider mot rättssäkerhetsprinciper likt principen om berättigade förväntningar. Detta följer av EU-rätten samt även svensk praxis.Vi får komma ihåg att föreningarna har följt Skatteverkets tolkning, både vad gäller själva registreringen samt deklarationerna.
– Skatteverket har ingen rättslig grund för sin argumentation, fortsätter han.
Domstolen ger samfälligheter anstånd
Både Stockholms och Härnösands förvaltningsrätt har i två separata fall dömt i favör till föreningarna, och gett dem tillfälligt anstånd med återbetalning av moms i väntan på en avgörande dom.
Oavsett utgången i den centrala frågan – om samfällighetsföreningarna överhuvudtaget ska återbetala något till Skatteverket – väntas domen med stor sannolikhet överklagas till Kammarrätten av förlorande part, menar Mikael Edman.
– Min syn på det här är att den utgående momsen på medlemsavgiften (uttaxeringen) ska vara noll, och ingående moms ska vara oförändrad så som man faktiskt har deklarerat. Alla föreningar borde överklaga Skatteverkets beslut till förvaltningsrätten. Och i ett nästa skede utesluter jag inte att man kan begära skadestånd från staten, för det här är så pass misskött av Skatteverket.
Pia Kjell, rättslig expert på mervärdeskatt på Skatteverket, berättar att hon inte är speciellt förvånad över domen i förvaltningsdomstolen.
– Jag är inte förvånad över att föreningarna får anstånd tills frågan är avgjord, för rättsfrågan är inte helt enkel. Skatteverket har sin syn i den centrala frågan, så får vi se vad domstolen säger. Mer än så kan jag egentligen inte kommentera. säger, Pia Kjell.
Även Skatteverket menar att myndigheten lär överklaga till högre instans om förvaltningsdomstolen dömer i föreningarnas favör.
– Ja, jag kan tänka mig att Skatteverket är intresserade av att driva frågan i högre instans. Men det är främst upp till processföraren tillsammans med rättsavdelningen att bedöma, säger Pia Kjell.
I domen skriver förvaltningsdomstolen att föreningarnas överklagande av Skatteverkets beslut är rimligt. Förvaltningsrätten skriver att det är tveksamt hur stort belopp föreningen kommer att behöva betala, vilket de menar är tillräckligt för att ge anstånd med betalning, enligt skatteförfarandelagen.
Huvudfrågan, som avgör om föreningarna måste betala tillbaka pengar till Skatteverket eller inte, är fortfarande under utredning.
– Jag skulle gissa på att ett avgörande kommer i höst någon gång, säger Mikael Edman.