fbpx
Annons

Så blir du en del av ett fungerande elsystem

I tider då elförbrukningen utgör en stor kostnadspost både för förening och medlemmar blir det naturligt att söka efter alternativa lösningar som sänker både förbrukningen och kostnaden. Genom att koppla sina egna, och samfällighetens, flexibla resurser mot marknaden sparar man både pengar och bidrar en stabilare elmarknad. 

– Man får dels den ekonomiska uppsidan givetvis, men vi upplever också att många kunder känner glädje över att kunna vara med och bidra till elsystemet, säger Henrik Näsström, marknadschef på Varberg Energi.

Elsystemet kräver konstant balans och rätt mängd el behöver produceras i samma stund som den används. Konsekvensen av ett obalanserat elsystem är exempelvis elavbrott eller skador på elektrisk utrustning.​ 

Samtidigt medför nya tekniska installationer en ökad energianvändning. Historiskt har det varit förhållandevis enkelt att prognostisera energibehovet på marknaden, eftersom energianvändningen har varit relativt förutsägbar, menar Henrik. Det är något som har förändrats i takt med att både transportsektorn och industrin ersätter fossila bränslen med eldrivna apparater och maskiner. 

Det i sin tur skapar förhållandevis stora effektuttag när vi minst anar det. 

– Vidare har även planerbar elproduktion ersatts av väderbaserad elproduktion – något som också innebär utmaningar när utbud ska matcha efterfrågan.

Flextjänster ett fördelaktigt alternativ

Hittills har stödtjänstintäkter, som till exempel flexersättningar, bara varit tillgängliga för de större energibolagen som förvaltar landets vattenkraftverk. Men nu öppnar Varberg Energi  upp dörrarna för både föreningar och privatpersoner. 

– Det betyder att våra elhandelskunder som har en laddbox hemma eller som funderar på att investera i en laddbox kan koppla upp den och delta på såväl lokala som nationella flexmarknader. Som tack för hjälpen får de ladda sina fordon till halva elpriset dygnet runt, året om. På samma sätt kan man koppla upp sin växelriktare till solcellerna eller ett hemmabatteri och få betalt för att delta på flexmarknaderna. 

Henrik Näsström, Varberg Energi

På så sätt får vi ett mer stabilt elsystem, berättar Henrik Näsström, och betonar att kunderna samtidigt får en mer prisvärd energilösning där de dessutom kan känna stoltheten av att få bidra till samhällskollektivet. 

Hur fungerar en flextjänst?

– Genom att koppla upp sina flexibla resurser, till exempel laddboxar, växelriktare, solpaneler och batterier mot marknaden, öppnar sig möjligheter att bidra med frekvensbalansering – och på så vis ta del av flexersättningar, säger Henrik Näsström.

Konceptet är egentligen inte nytt för elsystemet, och Varberg Energi är idag ledande när det kommer till att erbjuda sina elhandelskunder möjligheten att delta på lokala och nationella stödtjänstmarknader.

– Har man exempelvis en laddbox hemma, funderar på att skaffa en, eller om föreningen har installerat laddboxar i ett gemensamt garage, kan du koppla upp den mot den lokala och nationella flexmarknaden och ladda till halva elpriset. 

Kom igång och spara pengar

Om du redan är kund hos Varberg Energi kan du ladda ner den kostnadsfria appen och koppla upp dina flexibla resurser, som laddboxen, redan idag. 

– Våra kunder svarar mycket positivt till flextjänsten, vi ser ett stort värde i att kundernas feedback involveras i utvecklingen. Vi har alltid varit pionjärer på energimarknaden och är tidiga med att erbjuda framtidens energilösningar, avslutar Henrik Näsström. 

Är du eller din förening inte kunder hos Varberg Energi idag?

Besök Flextjänster ǀ Varberg Energi och läs med om hur du går tillväga för att delta på flexmarknaden.

FaktarutaVad betyder det här för dig?

Exempel
En familj om fyra personer som bor i ett hus med en årlig elanvändning om 20000 kWh kan spara upp till 15000 SEK/år. *

* Beräkningen utgår från genomsnittlig användning bland svenska hushåll och använder timpriser för åren 2019 till 2021 som bas. Exemplet förutsätter att du har solpaneler som producerar 10000 kWh/år, en laddbox samt ett hembatteri med effekt 10 kW. Uträkningen är gjord av Varberg Energi

Sponsrat innehåll

Artikeln är producerad av Samfälligheterna i samarbete med annonsör, och är inte en redaktionell artikel.