Att avsalta havsvatten genom omvänd osmos har blivit allt vanligare under de senaste åren. Rent krasst innebär det att vattnet renas från till exempel metallsalter och joner med hjälp av membran. Slutprodukten blir rent och drickbart vatten.
Att bo vid havet är för många en dröm. Skärgårdshuset, eller sommarstugan, är den perfekta flytten från vardagens påfrestningar och utmaningar. Men för att verkligen kunna njuta behöver man tillgång till bra dricksvatten – och en brunn gör inte alltid jobbet.
Avsalta havsvatten – så går det till
Att avsalta havsvatten, oavsett om det är bräckt vatten eller inte, är en lösning på den utmaningen. Avsaltningsanläggningen avlägsnar både salt och andra ämnen från havsvattnet, till exempel tungmetaller.
I avsaltningsanläggningen pressas havsvattnet genom membran, som fångar upp alla oönskade ämnen tillsammans med saltet. Resultatet blir ett vatten som går att använda som vanligt kranvatten.
– Vattenmolekylerna går igenom anläggningen, men allt annat fastnar, och ut kommer rent vatten som går att dricka eller använda till andra ändamål som till exempel diskmaskinen, säger Mark Johansson, säljare på Aqua Expert.
Börja med ett vattenprov
För att avgöra vilken anläggning som passar samfälligheten bäst börjar man med att utföra ett vattenprov. Vidare är det viktigt att man installerar ett bra förfilter – för att motverka att membranet slits ut i onödan.
– Med anläggningen vill vi ju få väck salter och tungmetaller, och då vill man inte att till exempel järn, mangan, humus och kalk ska fastna i membranet. Därför är det viktigt med vattenfilter före som rensar bort sådant, redan innan vattnet når anläggningen, säger Mark Johansson.
Vattenfilter före gör helt enkelt anläggningens arbete lite enklare. Genom att ta bort ämnen som järn, mangan, humus, kalk och partiklar och andra föroreningar redan innan vattnet når anläggningen förlänger man dessutom livslängden.
Just nu erbjudande för samfälligheter:
Aqua Expert erbjuder alla samfällighetsföreningar 50 procent rabatt på en fullständig vattenanalys. Glöm inte att ange koden nedan för att få halva priset.
Ange koden: Vatten2023
Ha koll på filtret
För att hålla anläggningen i gott skick, men framför allt vattnet fräscht, är det också viktigt att byta avsaltningsanläggningens förfilter ungefär var tredje månad. När det kommer till membranen brukar de hålla i 2-3 år innan man behöver byta dem.
– Sen är det viktigt att ha lite koll på förfiltret också, för fungerar det inte så sätter det igen membranet.
Lösningar för fler fastigheter eller enstaka hushåll
En normalstor anläggning producerar fyra liter vatten per minut. Ska anläggningen betjäna flera fastigheter brukar det vara ofrånkomligt att även installera en vattentank som kan förvara det renade vattnet.
– Man brukar säga att tankens storlek ska motsvara ett dygns vattenförbrukning.
För de hushåll som kanske inte behöver ett helt reningsverk finns det mindre lösningar för enstaka hushåll. Då installerar man filtret direkt under kranen, vilket gör att man får renat vatten för en specifik kran.
– Det är en bra lösning för de som inte har plats med en hel anläggning, eller om föreningen inte har ett reningsverk men man själv vill använda havsvattnet. Då blir dessutom det en helt annan kostnadsbild, säger Mark Johansson.