fbpx

Samfällighet stämmer staten på miljonbelopp – efter JK:s avslag 

En samfällighetsförening har stämt staten på 2,1 miljoner kronor. Detta efter att JK avslog samfällighetens skadeståndsanspråk gällande inbetald moms. Nu väljer samfälligheten att stämma staten via Stockholms tingsrätt. “JK:s beslut strider mot EU-domstolens tolkning av momsdirektivet”, skriver samfällighetens ombud Börje Leidhammar i anspråket. 

Samfällighetsföreningen kräver skadestånd från staten på 2 100 000 kronor, för den moms som samfällighetsföreningen betalade i samband med köp av fastighetstillbehör för uthyrning av parkerings- och båtplatser till föreningens delägare. Utöver det begär också föreningen ersättning för rådgivning i skattefrågor samt juridiska kostnader.

– De svenska domstolarnas underlåtenheter är tillräckligt klara överträdelser av unionsrätten enligt EU-domstolens fasta praxis. Dessa unionsrättsöverträdelser har orsakat kärandena skada som ska ersättas av svenska staten, står det i stämningsansökan. 

Riktar skadeståndanspråk mot staten efter JK:s belsut

I det ursprungliga skadeståndsanspråket mot staten, som prövades av JK, argumenterade samfälligheten för att Skatteverket har gett föreningen felaktiga upplysningar, och därför inte uppfyllt sin serviceskyldighet. Skatteverkets vägledning till föreningen stod i strid med både EU-direktiv om ett gemensamt system för mervärdesskatt och praxis från EU-domstolen, menar föreningen.

Justitiekanslern svarade dock att staten inte kan anses vara skadeståndsskyldiga på grund av Skatteverkets svar till föreningen om deras momsredovisningsskyldighet. 

– Skatteverkets svar (till föreningen, red anm) angående redovisning av mervärdesskatt innan EU-domstolens dom i mål C-449/19, WEG Tevestrasse, kan inte anses utgöra en tillräckligt klar överträdelse av unionsrätten på det sätt som krävs för att aktualisera skadeståndsansvar på unionsrättslig grund, skriver JK i sitt avslag. 

Nu väljer samfällighetsföreningen att ta Justitiekanslerns beslut till Stockholms tingsrätt. Samfälligheten står fast vid att myndigheten har brutit mot unionsrätten. 

– Sammantaget åberopas att svenska statens åsidosättande av unionsrätten, genom domstolar och myndigheters agerande, utgör en tydlig överträdelse som uppfyller kriterierna för skadeståndsansvar enligt EU-domstolens praxis. 

– Denna underlåtenhet har resulterat i direkt skada för kärandena, vilket medför att Sverige har ett skadeståndsansvar enligt etablerad unionsrättslig praxis, står det i stämningsansökan.

Flera samfällighetsföreningar har fått avslag hos JK

Totalt har sju samfällighetsföreningar skickat in ett skadeståndsanspråk till Justitiekanslern sedan februari 2024 gällande moms. Alla har fått samma beslut: Avslag. 

– JK:s beslut (i fallet ovan, red anm) strider mot EU-domstolens tolkning av mervärdesskattedirektivet. Direktivet är ovillkorligt, tydligt och precist, vilket innebär att enskilda direkt kan begära ersättning av staten vid överträdelser. Detta följer av EU-domstolens fasta praxis, där Sverige ålades att ersätta skada för bristande anpassning av nationell lagstiftning till unionsrätten.

Samfälligheterna har sökt samfällighetsföreningen för kommentar. Föreningens ombud advokat Börje Leidhammar har avböjt att kommentera. 

Läs också: Högsta förvaltningsdomstolen: Samfälligheter inte momsskyldiga

Annons

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här