Du behöver vara medlem för att läsa den här artikeln
För att läsa artikeln behöver du ett medlemskap hos oss. Är du redan medlem klicka här för att logga in.
Prova Samfälligheterna gratis hela november – och få 20% rabatt på medlemskapet första året
- Gratis läsning hela november
- 20 % rabatt på första årets medlemskap
- Full tillgång till all vår rådgivande journalistik
- 6 nummer av tidningen Samfälligheterna
- E-tidning
- Nyhetsbrevet
- Fördjupningsbrevet
- Rådgivning
- Rabatterat biljettpris till Samfällighetsdagen
- Utbildningsportalen
0 kr
Under gratisperioden kan du när som helst säga upp medlemskapet. Den 1 december förnyas medlemskapet automatiskt med 20% rabatt, 1196 kr/år exkl. 6% moms, med 12 månaders bindningstid
Välj och gå vidareDet handlar inte om rymdforskning, men det blir snabbt rörigt när det kommer till moms. Framför allt om man aldrig har hanterat moms tidigare – och ännu snabbare när det handlar om ett helt nytt momsområde.
De föreningar som omfattas av momskravet behöver nödvändigtvis inte klubba igenom högre avgifter på årsmötet (på grund av moms). Som styrelse behöver man alltså inte ‘lägga på’ 25 procent på befintlig uttaxering på grund av moms.
För att räkna ut vad det ska vara för moms på er nuvarande avgift, utan att justera grundavgiften, kan du använda följande beräkning:
Avgiften x 1,25 = Avgift inkl moms = totala beloppet som ska uttaxeras
Notera att det totala beloppet blir högre än tidigare, eftersom du lägger moms ovanpå den tidigare avgiften.
Vill ni istället uttaxera samma avgift, men inkludera moms, behöver ni först dra av samma summa som motsvarar momsen från grundavgiften – och sedan addera moms. I praktiken blir det ingen skillnad, och medlemmarna ser samma belopp som tidigare på debiteringslängden.
Låt säga att avgiften ligger på 15.575 kronor per delägare per år, och att styrelsen beslutar sig för att på debiteringslängden skriva ut hur stor del av avgiften som avser moms. Styrelsen behöver då göra följande:
15.575 x 0,8 = 12.460 kronor. Det betyder att 3.115 kr av det totala beloppet går till att betala moms.
Det resulterar i följande specifikation på debiteringslängden:
Avgift exklusive moms: 12.460,00 kr
Moms 25%: 3. 115,00 kr
Totalt uttaxerat belopp: 15. 575,00 kr
Behöver inte resultera i högre avgifter
Säg till exempel att varje medlem betalade 10.000 kronor i avgift innan momskravet. Eftersom föreningen nu måste betala moms, men samtidigt vill hålla avgiftsnivåerna på samma nivåer, behöver föreningen därför sänka avgiften till 8.000 kronor, för att sedan addera 2.000 kronor i moms.
Uttaxeringen ligger alltså kvar på 10.000 kronor. Visserligen får föreningen färre kronor i likvida medel, men eftersom de får dra av moms på kostnader så kommer det som tidigare kostade 10.000 kronor istället att kosta 8.000 kronor. I längden ska det, åtminstone i teorin, gå jämnt ut.
Eftersom även avsättningar till underhållsfonden och finansiella kostnader automatiskt omfattas av momskravet, kan det dröja väldigt länge innan föreningen faktiskt får ett balanserat momskonto, om ens någonsin. Men det är en annan fråga.