spot_img
Annonsspot_img

Att tänka på innan ni renoverar samfällighetens avlopp

– Först och främst så är det otroligt mycket enklare att förutse kostnaderna. Ett rör startar på ett ställe och avslutar på ett, och däremellan händer det inte så mycket. När du gör ett traditionellt stambyte har du ingen aning, priset tickar ofta upp ganska mycket under arbetets gång. säger Gustav Lönn, som länge har jobbat med att förnya gamla avloppssystem. 

I praktiken innebär relining att man renoverar befintliga rör genom att fodra dem inifrån, vilket skapar en ny, tät och hållbar inre rörstruktur. Metoden är mindre ingripande än ett fullständigt stambyte, och kan utföras både snabbt och effektivt.

Gustav Lönn berättar att den vanligaste utmaningen han stöter på är avlopp som är helt uttjänta. I många fall handlar det om ett system som borde renoverats tio år tidigare, men som har fallit mellan stolarna. Känner man inte till skicket på sina stammar bör man därför genomföra en undersökning genom att filma stammarna, betonar han. Då kan styrelsen skapa en uppfattning om när man behöver agera. 

– Efter filmningen kan man exempelvis avgöra huruvida det är möjligt att genomföra en relining, eller om man måste ta till mer kostsamma och omfattande åtgärder.

Han berättar att det finns aktörer som utför filmningar, men några tar betalt för det. Därför bör man leta upp en aktör som kommer ut till föreningen kostnadsfritt. 

Boka en kostnadsfri inspektion med NFK – Klicka här för intresseanmälan


Faktorer som påverkar projektet

Först och främst behöver man utse en kontaktperson som agerar spindeln i nätet mellan föreningen och entreprenören. Styrelsen måste också skapa ett tydligt offertunderlag – annars kommer det inte gå att jämföra anbud från olika entreprenörer. 

–  Man behöver begära en tydlig offert, vad som ingår, vad som ska göras så att det är enkelt att dela offerten med övriga styrelsen. Alla i styrelsen ska kunna förstå vad man får och vad som ingår, trots att man inte har varit en del av själva upphandlingen. 

Han lyfter också fram omdömen och kundbetyg som en viktig del i granskningen av entreprenörer. Det kanske inte är något som framgår i upphandlingen eller i den initiala kontakten, men om entreprenören har bra omdömen på nätet, och nöjda kunder från tidigare projekt, så speglar det sig med stor sannolikhet i kommande arbeten. 

– En nöjd kund avgörs ofta på saker runt omkring själva arbetet. Det kan vara att hantverkare hör av  sig löpande, tar ansvar om något går sönder, och behandlar medlemmar och styrelsen med respekt och bemöter alla inblandade parter trevligt. Det är ofta där skon klämmer i många fall. Kommunikation.

När det kommer till relining är det dessutom väldigt viktigt att kunna styrka sin expertis, menar Gustav, eftersom det är kan bli väldigt kostsamt att åtgärda en dålig relining i efterhand. 

– Det är inte som med en takrenovering där det är bra att byta trasiga pannor. Det är betydligt mer komplicerat att åtgärda problemen i efterhand. 

Vad mer är viktigt att ta upp som styrelse när man handlar upp en entreprenör för att renovera avloppen?

– Efter relining av samlingsstammen så bör entreprenören komma att erbjuda varje enskild medlem ett reducerat pris eftersom de redan är på plats och har gjort hela samfälligheten. Det ska vara ett erbjudande som helt enkelt är för bra för att säga nej till. 

NFK Relining: 

Vi brinner för vårt jobb och vi har lång erfarenhet av relining, bra garantier och ser alltid till att göra vårt yttersta för er som kund. NFK har kontor i Västberga söder om Stockholm men vi finns tillgängliga i hela länet. Vi utför uppdrag i hela Stockholms län med omnejd. 

JUST NU: 

Boka en kostnadsfri inspektion av samfällighetens avlopp redan idag för att undersöka skicket och om ni kan genomföra en relining. 

Kontakt: 
Telefon: 08- 710 22 55
E-post: info@nfksverige.se
Hemsida: https://nfksverige.se/

Annons

Artikeln är producerad av Samfälligheterna eller annonsör och är ett sammarbete mellan Samfälligheterna och annonsör, och är ej en redaktionell artikel.