spot_img
Annonsspot_img

I skärgården spolas det med luft och lite vatten – tack vare vakuum

I Stockholms skärgård, där kommunalt vatten och avlopp inte alltid är framdraget, gäller det att hitta alternativa lösningar som möter alla behov. Vi pratade med Sture Pettersson, boende vid Östhammarsviken, som delade med sig av sin erfarenheter efter installationen av Jets Vakuumsystem till sitt sommarhus. 

– För oss började resan med en utdömd trekammarbrunn. Alternativen var begränsade och med vårt läge nära havet så ville vi inte släppa ut allt hur som helst, säger Sture. 

Valet av nytt VA-system var inte enkelt. Vi famlade lite grann i mörkret, medger Sture. Men rådet från en gammal vän som jobbar inom VVS och el ledde dem till Jets Vakuumsystem, en lösning som motsvarade både krav och behov, och kunde dessutom ersätta den traditionella trekammarbrunnen.

– Det var på tiden att uppgradera hela avloppssystemet. Vi badar ju i vattnet här nere, därför ville vi ha ett slutet system, säger han. 

Jetstoaletten inne hos Sture. Varje spolning förbrukar ca 50 centiliter vatten.

För Sture innebar utmaningen inte bara att ersätta det befintliga systemet, utan även att integrera en lösning som kunde koppla samman fastighetens tre byggnader. Det gamla torpet, storhuset och ett attefallshus. 

Lösningar för sommarstugor och fritidshus med enskilt avlopp – klicka här för att läsa mer.

– Utmaningen med att skapa en pålitlig förbindelse över 30 meters avstånd, med betydande böjningar längs vägen, krävde en lösning som fungerar långsiktigt, säger Sture. 

Trots initial skepsis kring systemets förmåga att bygga upp nödvändigt tryck och hantera de långa ledningarna, har resultatet överträffat alla förväntningar.

– Jag var lite skeptisk till början, särskilt när allt grävdes ner och rördimensionerna var ganska smala. Men systemet har levererat felfri sedan installationen, säger Sture. 

Med Jets lösning blev det möjligt att effektivt transportera avloppsvatten från alla byggnader till en central tank med hjälp av vakuumteknik. Tanken, som rymmer drygt sex kubik, töms en gång per år. Hanteringen av gråvatten har de lämnat separat för att inte belasta tanken onödigt. 

– Vi har en sex kubik tank, vilket räcker med råge för vår årliga tömning, förklarar han.

Efter fem år med systemet är Sture och hans familj mer än nöjda. 

– Allt från toalettstolens design till kvarnen som effektivt maler ner avfallet och självrengör sig har fungerat bra. Helhetsintrycket är inget annat än positivt.

Jets Sverige AB är ett dotterbolag till Jets Group, som erbjuder innovativa och resurseffektiva vacuum-lösningar, för villor & fritidshus, flerfamiljshus, butiker (transport av kondensvatten) och tömningsstationer för båtar, tåg och bussar.

Besök vår hemsida www.jets.se eller kontakta ansvarig säljare:
mats.ostrom@jetsgroup.com
073-145 15 03

Annons

Artikeln är producerad av Samfälligheterna eller annonsör och är ett sammarbete mellan Samfälligheterna och annonsör, och är ej en redaktionell artikel.