Ett nytt lagförslag från regeringen öppnar upp för att samfällighetsföreningar inom en snar framtid kan installera elbilsladdning utan att ändra anläggningsbeslutet. Men det betyder inte att processen inför installationen blir mindre viktig. Upphandling, planering och val av utrustning är avgörande för att anläggningen ska bli både effektiv och hållbar.
“Beroende på hur behovet ser ut kan det vara smart att avvakta med projektet” , säger Malin Lindstaf.
Du behöver vara medlem för att läsa den här artikeln
För att läsa artikeln behöver du ett medlemskap hos oss. Är du redan medlem klicka här för att logga in.
- Alla i styrelsen får ett eget inlogg
- Alla i styrelsen får ett exemplar av tidningen
- Full tillgång till all vår rådgivande journalistik på nätet
- 6 nummer av tidningen Samfälligheterna
- E-tidning
- Nyhetsbrevet
- Fördjupningsbrevet
- Rådgivning
- Rabatterat biljettpris till Samfällighetsdagen
- Utbildningsportalen
1,745 kr
Välj och gå vidare- Full tillgång till all vår rådgivande journalistik
- 6 nummer av tidningen Samfälligheterna
- E-tidning
- Nyhetsbrevet
- Fördjupningsbrevet
- Rådgivning
- Rabatterat biljettpris till Samfällighetsdagen
- Utbildningsportalen
1.495 kr
Välj och gå vidareSteg ett är att förbereda ett eventuellt stämmobeslut. Det kan ske genom att stämma av intresset i föreningen genom en enkät och att kontrollera tekniska förutsättningar. Håller dagens ledningar för den kapacitet som nya elbilsladdare kräver? Finns det tillräckligt stort intresse hos delägarna för att det ska gå igenom på stämman?
För samfällighetsföreningar som redan har garage, parkering eller motorvärmarplatser är det ofta lättare att fixa laddplatser. Snart kan det dessutom innebära att föreningen inte behöver ändra sitt anläggningsbeslut.
– I bästa fall kan man rakt av byta en motorvärmare mot en laddbox inne i ett garage. Då slipper man hela kostnaden som grävning och liknande skulle ha gett, säger Malin Lindstaf, projektledare och energirådgivare på Stockholm stad.
– Men det bygger ju på att befintliga ledningar tål det ökade effektuttaget som en laddbox kräver. Det är mycket mer effekt som ska ut när du ska ladda din elbil jämfört med att bara värma motorn.
Laddtiden för en elbil beror på laddstationens effekt – ju högre effekt, desto snabbare laddning. Snabbladdning ger kortare laddtid, medan normalladdning tar längre tid men belastar elsystemet mindre. Större effektuttag ställer också högre krav på infrastrukturen.
Om det går att undvika anläggningsarbete i form av grävning och nedläggning av nytt kablage kan föreningen spara mycket pengar. Men det är inte alltid man kommer undan, berättar Malin Lindstaf. Och när man väl är igång kan det vara värt att åtminstone förbereda för fler laddare än vad föreningen behöver i dagsläget.
– Det är klart att det blir mer kostnadseffektivt att installera tio laddplatser på en gång, snarare än att sätta upp tre laddare och i efterhand komma på att nej, man behöver sju till.
Utse en arbetsgrupp som utreder föreningens förutsättningar. Allt från tekniska förutsättningar till intresse och behov. Arbetsgruppen kan sedan presentera resultatet för styrelsen och stämman. Då råder det inga tvivel om vilka grunder eventuella stämmobeslut fattats på.
Upphandling och leverantörer
När det kommer till upphandlingsfasen är det viktigt att styrelsen, eller arbetsgruppen, har koll på föreningens behov. Ta in offerter från minst två leverantörer, och jämför vad de erbjuder. Välj entreprenörer som är villiga att besöka föreningen och kontrollera anläggningen på plats. Aspekter som utrymme inom befintliga säkringsstorlek, utrustning med lastbalansering och andra detaljer. Att ledningar tål ökad belastning i form av ett större strömuttag under en längre tid.
Offertsvarsmall
Anbudsgivaren ska besvara följande punkter:
– Fabrikat, antal och specifikation för offererade laddare (inkl. produktblad)
– Beskrivning och kostnader för tjänster som kan erbjudas
– Molntjänst och betallösning – lösning ska fungera utan hårdvarukomplettering
– Installation enligt gällande elsäkerhetskrav
– Behov av utbyggnad av befintlig elcentral och påverkan på elabonnemang
– Ritningar/skisser på ladduttagens placering och elmatning
– Pris – arbete ska utföras som totalentreprenad enligt ABT 06
– Intyg att skallkraven är uppfyllda (inkl. F-skattebevis)
– Referensuppdrag med kontaktuppgifter
– Leverantörens fullständiga kontaktuppgifter
– De ska inte heller ta betalt för det platsbesöket innan de sätter igång. Ta in flera offerter för att kunna jämföra med varandra.
Förfrågningsunderlaget är helt avgörande för en bra upphandling. Går det inte att jämföra anbuden kommer det också att bli svårt att presentera olika anbud på föreningsstämman.
Det är också viktigt att undvika aktörer som sticker ut ur mängden med ett alldeles för lågt pris. Det är en indikation på att något inte står rätt till. Kontrollera därför att leverantörerna har F-skatt, är registrerade hos Elsäkerhetsverket och kan visa upp referensprojekt.
Skallkrav och förutsättningar för anbud
Skallkrav för anbudsgivare:
– Ska ha uppfyllt lagstadgade skyldigheter för skatter och sociala avgifter i Sverige
– Ska vara registrerad för moms och inneha F-skattebevis
– Ska ha en stabil ekonomisk bas (kan komma att kontrolleras genom kreditupplysning)
– Ska ha dokumenterade resurser och kompetens för uppdraget
– Ska ha erfarenhet av liknande uppdrag de senaste tre åren (minst två referenser krävs)
Förutsättningar för anbud:
– Platsbesök: Anbudsgivaren ska boka ett platsbesök innan anbudet lämnas
– Ersättning: Ingen fakturering för platsbesök eller anbud
– Svarsdatum: Deadline för anbudsinlämning
– Utvärdering: Bedömning av pris, kvalitet, helhetslösning samt kompetens och referenser
Beroende på hur förutsättningar och behov ser ut behöver man också ta ställning till hur anläggningen ska se ut. Föreningen kan till exempel installera en laddare vid varje parkeringsplats, låta fyra medlemmar dela på en laddstolpe, eller ha ett fåtal gemensamma laddningsstationer för dem med elbil.
– I vissa fall kan en laddbox/stolpe förse fyra parkeringsplatser med ström. I alla fall oftast två om man sätter det mellan två parkeringsrutor. Det blir en lägre kostnad för att det blir mindre arbete per elbilsladdare, och materialkostnaden sjunker. Men det beror givetvis på vad föreningen och dess medlemmar har för behov.
Administrationen efter installation
En viktig del av upphandlingen är att ta beslut kring fabrikat, och hur man planerar att hantera administrationen kring elbilsladdarna.
– Leverantörerna erbjuder olika funktioner för allt från fakturering till service. Det kan vara rätt bra att jämföra de olika funktionerna, och se vilken som passar föreningen bäst. Utvecklingen av tjänster går snabbt, vissa leverantörer erbjuder service och support, andra erbjuder betallösningar som även fungerar på publika laddplatser.
Effektavgift påverkar kostnaderna
Den nya modellen för eltariffer påverkar föreningens elbilsladdare i allra högsta grad. Därför är det bra att ha en plan för att styra laddningen beroende på hur belastningen ser ut. Kapa topparna, helt enkelt.
– Topparna kostar väldigt mycket med det nya systemet. I effekttarifferna beräknas medelvärdet av föreningens tre högsta effekttoppar per månad. Så du ska ju försöka hålla dina effekttoppar så låga som möjligt, säger Malin Lindstaf.
Väljer man i stället att koppla varje elbilsladdare till en specifik medlem blir det upp till medlemmen själv att hantera effekttopparna.
– Ja, precis. Vissa föreningar väljer ju att ha ett eget elavtal per laddplats. Och då blir det respektive delägare som får ta hand om sina egna effekttoppar så att säga.
Ekonomiskt stöd från Naturvårdsverket
Bidraget från Naturvårdsverket gör att den ekonomiska kalkylen ser betydligt mer attraktiv ut. Det ger föreningen bidrag på upp till 50 procent av hela kostnaden. Ni fyller helt enkelt i blanketten som finns på deras webbplats, och uppger bland annat vad projektet beräknas kosta och huruvida ni söker exklusive eller inklusive moms. För att kunna söka stödet måste laddpunkten vara av typ 2 och förberedd för elmätning och debitering av elkostnad.
– Stödet kan sökas före eller efter installation, dock inte senare än sex månader efter slutförd installation, säger Malin Lindstaf. Om föreningen inte kan dra av momsen, vilket de flesta numera inte längre kan, ska ni söka bidraget inklusive moms. Då får ni även bidrag till den ingående moms som föreningen behöver betala i samband med installationen.
Anläggningsbeslutet – ändra eller inte?
Det ligger ett förslag ute på remiss som bland annat kommer att förenkla installationen av elbilsladdare på samfällighetsföreningen. Samfälligheter med en parkeringsplats i anläggningsbeslutet, oavsett typ av parkering, kommer att kunna installera elbilsladdare utan att ändra anläggningsbeslutet.
– Har man parkeringsplats inkluderat i anläggningen kan det vara smart, om man kan vänta, att avvakta med projektet tills vi fått svar på förslaget. Det kan spara föreningen väldigt mycket pengar, säger Malin Lindstaf.
Gratis rådgivning hos kommunen
Alla kommuner i Sverige har energi- och klimatrådgivare man kan ringa för att få vägledning. Det kan vara frågor om utrustning, upphandling eller garantier.
– Det är alltid skönt att bolla frågor man har och få tips och råd på vägen. Just det här med elbilsladdning och samfällighetsföreningar kan vara lite av en djungel emellanåt.
Redovisningskrav för laddutrustning
Tekniska specifikationer:
– Montering på stolpe eller vägg
– Uppfyllande av Mode 3-standard
– Möjlighet att ladda fler än ett fordon per laddstation
– Internetuppkoppling (Ethernet, SIM-kort, WiFi)
– Typ 1 eller Typ 2 uttag eller fast kabel/spiralkabel
– Lastbalansering mellan uttag
– Nollställning av jordfelsbrytare utan verktyg
– Larm vid felfunktion
– Möjlighet till fjärruppdatering, konfiguration och underhåll
– Beskrivning av betallösning
Tjänster och support:
– Molntjänst: Uppgraderingar, statistik, larm, övervakning
– Övervakning: Aktiv larmhantering till beställaren vid problem
– Lastbalansering: Mellan samtliga laddpunkter och fastighetens övriga elförbrukning
– Betallösning och identifiering: RFID, app
– Kundtjänst: Dygnet runt-support för elbilsförare
– Utryckning: Inom 24 timmar vid fel
– Årlig besiktning av laddstationer