fbpx

Postnord har fel: “Man måste förstå grunderna i samfällighetsjuridiken”

Samfälligheternas nyhetsbrev har haft en del artiklar om Postnords krav på postboxar för samfällighetsföreningar. Bland annat nämns följande: ”Postnord fortsätter att uppmana samfällighetsföreningar att flytta boendes brevlådor från respektive medlems fastighet till en gemensam samlingsplats på samfälld mark.” Nyhetsbrevet citerar även Postnords presstjänst: ”Där det finns problem att dela ut post på ett säkert sätt, sett utifrån arbetsmiljö och trafiksäkerhet, uppmanar vi fastighetsägaren att åtgärda problemen så att vi kan dela ut posten på ett säkert sätt”

Läs också: Postnord fortsätter pressa samfälligheter

Det jag funderar över är – vem är fastighetsägaren i det här fallet? I de allra flesta fall äger inte samfällighetsföreningen själva gemensamhetsanläggningen eller marken för till exempel ett radhusområde. Antingen kan marken vara kommunalt ägd och upplåtas med tomträtt till fastighetsägarna (radhusägarna), med förvaltning av en samfällighetsföreningen. Eller så kan det handla om fristående fastighetsägare som gemensamt äger mark som förvaltas av en samfällighetsförening. Eller om friköpt mark som ägs av varje fastighet. 

Inget av dessa fall innebär att samfällighetsföreningen är fastighetsägare. Jag menar alltså att Postnord ger sig på samfällighetsföreningar – trots att dessa inte har rådighet över det som Postnord begär, det vill säga att sätta upp en postbox på mark som förvaltas av samfällighetsföreningen, men ägs av antingen kommunen eller de olika delägarfastigheterna i samfälligheten.

Det finns en långt utbredd missuppfattning att en samfällighetsförening äger den anläggning som den förvaltar. Detta syns bland annat i flera ekonomiska redovisningar där anläggningen eller marken ligger som en tillgång i balansräkningen. Detta är felaktigt.

Om Postnord står för kostnaden av postboxarna handlar frågan främst om vem som äger marken som postboxen ska stå på, så länge ingen extra kostnad eller administration faller på samfällighetsföreningen. För kommunalt ägd mark som upplåtes med tomträttsavgäld kanske diskussionen ska hållas mellan Postnord, kommunen och samfällighetsföreningen? 

Och om det gäller samfälld mark som förvaltas av samfällighetsföreningen kanske Postnord måste få godkänt från varje enskild delägare, det vill säga ärendet hanteras helt och hållet utanför samfällighetsföreningen? Den delägare som då inte godkänner flytt av sin brevlåda till en postbox kanske får finna sig i att hens post inte delas ut.

Och om det inte finns någon samfälld mark, utan samfällighetsföreningen förvaltar någon form av VA-anläggning och varje fastighet äger sin egen mark, då finns det ingenstans att placera en postbox och Postnord får fortsätta dela ut till varje fastighetsägare.

Om man bryter ned problemet i dess beståndsdelar blir det lättare att hitta en lösning. Men då måste man också förstå grunderna i samfällighetsjuridiken. Det finns inte EN gemensam lösning på problemet, utan det beror på varje samfällighets förutsättningar. Postnord gör det enkelt för sig när företaget drar alla samfällighetsföreningar över en kam. En samfällighetsförening är INTE en ekonomisk förening. Man måste se till det enskilda fallet.

Debattartikel

Skribent ansvarar för åsikter och fakta som presenteras i artiklen.

Annons

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här