Du behöver vara medlem för att läsa den här artikeln
För att läsa artikeln behöver du ett medlemskap hos oss. Är du redan medlem klicka här för att logga in.
- Full tillgång till all vår rådgivande journalistik
- 6 nummer av tidningen Samfälligheterna
- E-tidning
- Nyhetsbrevet
- Fördjupningsbrevet
- Rådgivning
- Rabatterat biljettpris till Samfällighetsdagen
- Utbildningsportalen
1,495 kr
Välj och gå vidareEn samfällighetsförening ska fortsatt vara momsregistrerad om den bedriver ekonomisk verksamhet som omfattar försäljning av varor eller tjänster mot ersättning, vare sig de säljs till föreningens medlemmar eller till utomstående. Det kan exempelvis handla om individuell mätning och debitering eller uthyrning av parkeringsplatser till icke-medlemmar.
En samfällighetsförening som inte drar in mer än 80.000 kronor under ett år slipper dock undan momskravet, även om man bedriver ekonomisk verksamhet. En beloppsgräns som höjs till 120.000 kronor 2025. Det handlar alltså om en omsättning som omfattas av beskattningsunderlaget. Uttaxeringen räknas alltså inte med i omsättningen.
Skatteverkets tolkning av ekonomisk verksamhet är “samfällighetsföreningen säljer varor och tjänster mer än bara tillfälligt”. Det betyder att om ni exempelvis säljer el till elbilsladdning, eller hyr ut parkeringsplatser till utomstående, ska föreningen fortfarande vara momsregistrerad.
Föreningen ska bland annat ta ut moms på sådant som föreningen köper in och säljer vidare till medlemmarna, till exempel försäljning av vatten eller el från laddstolpar. Föreningen kan samtidigt dra av moms på de kostnader som går att hänföra till den momspliktiga verksamheten.
Det här är nästan bara ”tok”. I vårt anläggningsbeslut är det stipulerat att kostnader för värme och kallvatten skall debiteras individuellt. I vår budget anger vi ett schablonbelopp som betalas enligt debiteringslängden fyra gånger per år.
Vid varje årsslut läser vi av förbrukningen i alla fastigheter, Vi vet hur mycket var och en förbrukat. Sedan beräknar vi en avgift för en mätenhet genom att dividera allt vi betalt med vad som totalt avlästs i varje fastighet. Sedan gör vi en beräkning genom att från den mätta förbrukningskostnaden dra av schablonbeloppet. De som förbrukat över ”medel” får en extra avgift och de som förbrukat mindre får ett avdrag.
Slutresultatet blir att medlemmarna totalt betalar det som vi betalt leverantörerna. Eftersom inkomsterna och utgifterna blir lika stora uppstår ingen moms.
Jag anser att momsregistrering på ett nollmomsresultat är en onödig kostnad för samfälligheten.
Om vi tar ut en hyra på 6 500:-/år av vårt kommunala energibolag som använder en del av vår undercentralerna blir vi då momspliktiga på hela vår verksamhet.
Hej,
Nej, det räcker inte för att vara momsskyldig. Beloppsgränsen går vid 80.000 kronor per år.
/ Redaktionen