Ägarlägenhetsägare som inte sköter sig kan i framtiden tvingas lämna sina bostäder. Utredningen ”Fler vägar till att äga sitt boende” föreslår att samfällighetsföreningar ska få möjlighet att ansöka hos domstol om tvångsförsäljning av lägenheter om en medlem allvarligt bryter mot lag eller stadgar. Dessutom föreslår utredningen att slopa röstning enligt andelstalsmetoden.
Du behöver vara medlem för att läsa den här artikeln
För att läsa artikeln behöver du ett medlemskap hos oss. Är du redan medlem klicka här för att logga in.
- Full tillgång till all vår rådgivande journalistik
- 6 nummer av tidningen Samfälligheterna
- E-tidning
- Nyhetsbrevet
- Fördjupningsbrevet
- Rådgivning
- Rabatterat biljettpris till Samfällighetsdagen
- Utbildningsportalen
1,495 kr
Välj och gå vidareEnligt utredningen ska samfällighetsföreningar kunna begära att domstol tvingar en ägarlägenhetsägare att sälja sin bostad, om delägaren grovt åsidosätter sina skyldigheter enligt lagar eller föreningens stadgar, eller som orsakar allvarliga störningar som påverkar andra medlemmars hälsa och bostadsmiljö.
– Förslaget ska gälla alla ägarlägenhetsfastigheter, inte bara sådana som bildats genom omvandlingsförfarandet, skriven utredaren.
Föreläggandet om försäljning av bostaden, som ska beslutas av domstol, är avsett för situationer där problemen är så omfattande att de ”inte kan tolereras”.
Kravet ska även förenas med ett vite för att säkerställa att ägaren följer beslutet inom en angiven tidsram.
Tvångsförsäljning av ägarlägenhet
Bakgrunden till förslaget är att ägarlägenheters individuella äganderätt ibland kan vara svår att förena med det kollektiva boendeansvaret i flerbostadshus, enligt utredningen, som också pekar på att bristen på tydliga verktyg för att hantera störningar har bidragit till att ägarlägenheter inte fått det genomslag som förväntats på bostadsmarknaden.
Nya regler föreslås kring andelstalsmetoden
Samtidigt föreslås en förändring i regelverket för omröstningar inom samfällighetsföreningar. Röstspärren, som i dag begränsar hur stor makt en enskild medlem kan ha i ekonomiska frågor, föreslås tas bort i föreningar där ägare till ägarlägenheter är medlemmar.
– Ändringen gäller dock enbart förvaltningsfrågor som rör de gemensamma delarna av byggnaderna, skriver utredaren.