fbpx
Annons

Suppleanter på styrelsemöten i samfällighetsföreningar

Annons

Du behöver vara medlem för att läsa den här artikeln

För att läsa artikeln behöver du ett medlemskap hos oss. Är du redan medlem klicka här för att logga in.

Kampanj

Prova Samfälligheterna gratis hela november – och få 20% rabatt på medlemskapet första året

  • Gratis läsning hela november
  • 20 % rabatt på första årets medlemskap
  • Full tillgång till all vår rådgivande journalistik
  • 6 nummer av tidningen Samfälligheterna
  • E-tidning
  • Nyhetsbrevet
  • Fördjupningsbrevet
  • Rådgivning
  • Rabatterat biljettpris till Samfällighetsdagen
  • Utbildningsportalen

0 kr

Under gratisperioden kan du när som helst säga upp medlemskapet. Den 1 december förnyas medlemskapet automatiskt med 20% rabatt, 1196 kr/år exkl. 6% moms, med 12 månaders bindningstid

Välj och gå vidare

Björn Lundén

Har utbildat styrelsemedlemmar i ämnen som juridik, ekonomi och styrelsearbete. Han är författare och initiativtagare bakom boken “Samfälligheter : praktisk handbok om skatt, ekonomi och juridik” tillsammans med en rad andra böcker. Grundare av Björn Lundén AB. Lång erfarenhet av styrelsearbetet och dess utmaningar.

1 KOMMENTAR

  1. Intressant om suppleant (-er) sedan håller jag inte med MEN troligtvis oväsentligt då jag antar att Björn stöder sig på ngn § i – någon ! – lag om förvaltning av samfälligheter. Jag har läst ”Lag (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter” och där inte funnit något om vare sig suppleanter eller tillhandahållande av styrelseprotokoll. Vilka övriga lagar/förordningar finns det?
    I en samfällighetsförening är det föreningsstämman som är det högsta beslutande organet, och som medlem i styrelsen har man till uppgift att verkställa besluten från stämman. Då det är årsstämman som ger sittande styrelse ansvarsfrihet, i och för sig efter rekommendation från revisorn, samt väljer styrelse för kommande verksamhetsår är det, logiskt i mitt tycke, att styrelseprotokoll är tillgängliga för medlemmarna, lösenordskyddat kan vara lämpligt. Sedan får/måste man givetvis hantera ”känsliga” frågor på professionellt sätt – klart hanterbart.
    Man kan inflika att revisorn (-erna) ska ha tillgång till protokollen men, frågar jag mig, hur vanligt är detta? Min erfarenhet är att flertalet samfälligheter, i mitt fall 2 vägföreningar och en tomtägarförening, har lekmannarevisorer som inte följer styrelsearbetet närmare. Man kan tycka mycket om detta men så ser det ut.
    Att en styrelse kan verka utan uppföljning ett helt verksamhetsår befrämjar inte förvaltningen.
    /J

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här