När det är dags för ett beslut på föreningsstämman gäller det att ha koll på hur beslutet bör klubbas. Vad bör man tänka på, och hur ska förslaget tillsammans med förarbete presenteras på stämman?
Det första steget är att styrelsen ska kalla till stämma, ordinarie eller en extrastämma. Kallelsen ska gå ut i enighet med föreningens stadgar, precis som vanligt, och alla beslutspunkter som stämman ska fatta beslut om ska vara med på kallelsen.
Om föreningen till följd av elbilsladdningen ska genomföra en omförrättning av anläggningsbeslutet krävs det att två tredjedelar av de som närvarar på stämman röstar för, annars är det ett enkelt majoritetsbeslut som ska fattas. Tänk på att föreningens stadgar kan ha strängare regleringar, så dubbelkolla alltid föreningens stadgar.
Men vad är det som stämman egentligen ska fatta beslut kring?
Elbilsladdning, ja eller nej?
- Val av leverantör?
- Val av hur elbilsladdningen ska installeras?
Det vanligaste är att styrelsen eller arbetsgruppen som drivit projektet presenterar sina förstudier, offerterna som de fått och gått igenom, sina efterforskningar och utefter det ber stämman att rösta för deras rekommendation. Det är viktigt att stämmans beslut protokollförs ordentligt.
Majoritetsbeslut eller enhällighet?
En vanlig fråga är: “Räcker det att vi röstar igenom detta med vanlig majoritet på föreningsstämman, eller måste alla vara överens?”. Svaret är tudelat. Själva principbeslutet i föreningen att “vi vill skaffa laddplatser” kan tas med majoritet (såvida era stadgar inte kräver kvalificerad majoritet – kolla det!). Men om laddplatser inte omfattas av anläggningsbeslutet i dag så får inte ens en enig stämma bryta mot det gällande beslutet – i lagens ögon är det otillåtet att använda uttaxeringen till ändamål som inte ingår i anläggningsbeslutet. Precis som en gemensamhetsanläggning kan omfatta en parkering trots att inte alla hushåll har bil, eller en lekplats trots att inte alla har barn, kan laddstationer anses rimliga att inkludera även om någon enstaka medlem inte vill ha dem. Med andra ord: ni behöver inte 100 procent konsensus för att gå vidare – låt inte en persons motstånd stoppa er om majoriteten är för. Däremot är det klokt att försöka uppnå så bred uppslutning som möjligt för fridens skull och för att underlätta processen (färre överklaganden och snabbare beslut).