spot_img
Annonsspot_img

Förnya ditt gamla tak med kostandseffektiv lösning

Alldeles för många byter tak helt i onödan. Satsar du på en takmålning kan du i stället förlänga livslängden på ditt befintliga tak – och spara en hel del pengar.

När ett gammalt tak är täckt med mossa och alger kan det se smutsigt och slitet ut. Då är det många som tänker att det börjar bli dags byta taket – men så behöver det inte alls vara.

– I de flesta fall handlar det bara om att ytskiktet är dåligt eller obefintligt. Och om man då rengör och målar det ordentligt, kan man förlänga takets livslängd med upp till 20 år, säger takexperten Fredrik Murray på Decatak.

Tåliga tak av betong

Gamla Zanda-pannor av betongtegel, som var populära under 1960- till 1990-talet, och är väldigt vanliga på svenska hus, är mycket robusta och av bra kvalitet. Därför kan man tjäna på att behandla upp dem med en takmålning istället för att kosta på ett helt takbyte – så länge undertaket fortfarande är i gott skick.

– Innan vi utför en takmålning gör vi alltid en ordentlig besiktning, då vi lyfter på takpannorna och kontrollerar om råsponten och underlagspappen ser bra ut. Vi väljer endast att måla tak som har rätt förutsättningar, så vi kan garantera att det håller i minst 10 år till, säger Fredrik.

Ett riktigt ansiktslyft

Bild: DECATAK

Här ser ni ett tydligt exempel på vilken skillnad det blir genom att tvätta och måla taket. Förutom att taket fick en ny färg och glans, kan det nu hålla i många år framöver, och husägarna har sparat flera tusentals kronor genom att skjuta upp takbytet.

– Du sparar upp till hela 75 % på att måla taket i jämförelse mot ett traditionellt takbyte, så det är en stor prisskillnad, säger Fredrik.

Vattenavvisande vaxbehandling

För att ge taket ett hållbart skydd, räcker det inte med att bara ta bort mossa och alger. Då lämnas betongpannornas porer helt öppna och börjar suga upp fukt, vilket i sin tur orsakar ny algbildning och frostsprängningar.

Vaxbehandlade takpannor

Efter att experterna från Decatak gjort en djuprengöring av taket och bytt ut trasiga pannor, lägger de därför stor vikt vid att bygga upp ett nytt slitstark ytskikt. Först gör de en grundmålning som jämnar till ytan och täpper till porerna, och därefter en toppmålning där färgen blandas med vax. Resultatet blir en extremt slitstark och fräsch yta som är 94% vattenavvisande.

– Vaxbehandlingen är en helt unik metod som vi har tagit patent på! Vår takbehandling är dessutom helt miljövänlig. Vi använder inga kemikalier för att göra rent taken, utan bara kallt vatten. Så det är både bra för både miljön och plånboken, säger Fredrik.

Decatak erbjuder alltid kostnadsfri takbesiktning för att säkerställa att det är möjligt att utföra en takmålning. Vill du veta mer? Kontakta Decatak här! 

Annons

Artikeln är producerad av Samfälligheterna eller annonsör och är ett sammarbete mellan Samfälligheterna och annonsör, och är ej en redaktionell artikel.