fredag 4 april

Sparexperten: Så skapar ni en smart sparstrategi i tre steg

Rör som springer läck, väder och vind som sliter på anläggningarna och tunga fordon som nöter ner vägarna – underhållskostnader är en naturlig del av en samfällighetsförenings ekonomi. För att säkerställa att pengarna finns när de behövs, och samtidigt låta dem växa över tid, är det klokt att ha en genomtänkt sparstrategi. 

Patric Nelsén, en av Nordeas sparspecialister, förklarar hur ni enkelt skapar er sparstrategi i tre steg.

Steg 1 – Skapa tre konton för olika behov

Första steget innebär att sätta upp tre konton för olika behov. För föreningens löpande in- och utbetalningar används alltid ett transaktionskonto. Här landar medlemmarnas avgifter, och från detta konto betalas föreningens fakturor. 

De pengar som blir över varje månad kan med fördel flyttas till ett konto för föreningens buffert. Hur stor bufferten ska vara beror på föreningens situation och planerade underhåll. Den ska täcka oförutsedda utgifter och underhåll inom de närmsta 12 månaderna. 

Vilken typ av konto föreningens pengar placeras på påverkar både tillgängligheten och avkastningen, berättar Patric. Han förklarar att för bufferten, som bör vara lättillgänglig, är ett sparkonto bäst, eftersom det har fria uttag och oftast ger en viss ränta. 

Kapital som sätts av för framtida större underhåll och investeringar kan med fördel placeras på ett Fasträntekonto där kapitalet är bundet under en viss tid (3, 6, 12 eller 24 månader), vilket ofta ger högre ränta och därmed ett visst skydd mot inflation.

Han förtydligar att om föreningen har en mycket lång placeringshorisont (minst tre år) finns fler alternativ att överväga, men de innebär också en viss risk. Här kan det vara bra att diskutera med en rådgivare för att hitta den bästa lösningen för just er förening. 

– Vi har en föreningsgrupp med specialister som jobbar uteslutande med samfällighetsföreningar. Som styrelseledamot får du prata direkt med någon som vet vad en samfällighet är och har bra koll på de utmaningar ni står inför, säger Patric.

Så kommer ni igång med sparandet – checklista

1. Sätt av till buffert över tid för både akuta och långsiktiga underhåll
2. Skapa en placeringspolicy för att skydda medlemmarnas ekonomi
3. Välj rätt typ av konto för olika sparmål
4. Sätt upp automatiska överföringar mellan konton
5. Tänk på säkerheten – ha dubbel signering för uttag

Nordea logotyp

Steg 2 – Skapa en placeringspolicy för långsiktighet

För att förenkla styrelsens ekonomiska arbete och säkerställa att kapitalet hanteras långsiktigt är det klokt att ha en placeringspolicy i föreningen. En placeringspolicy gör det lättare att fatta beslut och ger föreningen kontinuitet även när styrelsen byts ut.

– Det kan vara lockande att sprida kapitalet mellan olika banker för att jaga högre ränta, men i längden lönar det sig att samla allt hos en bank. Då kan vi ge bättre rådgivning utifrån föreningens placeringspolicy – och ofta erbjuda bättre villkor vid framtida finansiering. Det är oftast mer värt än några extra kronor i ränta, säger Patric.

Policyn bör reglera:

1. Hur stor del av kapitalet som ska vara placerat i olika typer av konton
2. Vilken risknivå föreningen är bekväm med
3. Hur kapitalet ska användas för att skydda medlemmarnas intressen

Steg 3 – Sätt upp automatiska överföringar 

Steg tre i en effektiv sparstrategi innebär att sätta upp automatiska överföringar som säkerställer att pengar förs över till rätt konto vid rätt tidpunkt. Det minskar också den administrativa bördan och säkerställer en strukturerad ekonomi. 

– Många föreningar väljer att sätta ett maxbelopp för transaktionskontot. När saldot överskrider den nivån flyttas överskottet automatiskt till föreningens ”buffertkonto”. Det är en enkel lösning som ger bättre avkastning och tryggare ekonomi, säger Patric Nelsén.

Kontakta föreningsteamet på Nordea

Vill du ha hjälp med en sparstrategi för din samfällighet?
Kontakta oss på Nordea, så hjälper vi er att hitta en lösning som passar just er!
Alla föreningskunder kan boka ett möte direkt i Nordea nätbank och få expertråd.

Är ni inte kund?
Vill du komma i kontakt med Nordeas föreningsteam? Klicka här och fyll i formuläret för att bli kontaktad inom 24 timmar.

Nordea logotyp

Sponsrat innehåll

Artikeln är producerad av Samfälligheterna i samarbete med annonsör, och är inte en redaktionell artikel.