När underhållsbehovet växer kan kostnaderna snabbt skena. Samtidigt är en långsiktig förvaltning av gemensamhetsanläggningarna viktigt. Hur ska föreningen finansiera det nödvändiga arbetet utan att överbelasta medlemmarna? Svaret kan ligga i rätt lånefinansiering.
I takt med högre krav från medlemmar, samtidigt som exempelvis elektrifiering av samhället pågår, står många föreningar inför kostsamma projekt. Samtidigt finns ett stort behov av att underhålla och förnya befintliga anläggningar. I många fall saknas det finansiella medel för att utföra arbetet.
– Vi ser ett ökat tryck på laddstolpar, avloppsrenoveringar och takrenoveringar, säger Ludwig Wallinder, avdelningschef för föreningar på Nordea, och berättar att många samfällighetsföreningar finansierar sina investeringar med lån från Nordea.
Det viktigaste är att samfällighetsföreningar involverar sin bankpartner så tidigt som möjligt i planeringen. I bästa fall kontaktar styrelsen en rådgivare redan innan styrelsen påbörjat budgetkalkylen för projektet man vill låna till.
– På så sätt kan styrelsen få hjälp när det kommer till budgetkalkyler och andra utmaningar för det planerade projektet, förklarar Ludwig Wallinder.
Är föreningen redan kund hos Nordea?
Alla föreningskunder kan boka ett möte direkt i Nordea nätbank och få expertråd.
Som Nordeakund kan du också smidigt samla styrelsen och träffa en rådgivare som är expert på samfällighetsföreningar. Ta första steget mot smart finansiering! Läs mer här.
Är ni inte kund?
Klicka här och fyll i formuläret för att bli kontaktad inom 24 timmar.
Avlasta medlemmarna med lånefinansiering
Genom att ta ett lån kan föreningen fördela kostnaderna över flera år – och därmed undvika att belasta medlemmarna med stora engångsavgifter. Det är en lösning som inte bara skapar ekonomisk trygghet, utan också säkerställer att nödvändiga åtgärder kan genomföras i tid.
Men det gäller att välja en bank som förstår samfälligheter. Expertis inom föreningsformen är sällsynt inom bankväsendet, men Nordea har under de senaste två åren skapat ett föreningskontor för att kunna stötta bland annat samfällighetsföreningar.
– Hos oss kan du boka in ett möte med en expert som har koll på just samfällighetsföreningar. Vi har ett helt dedikerat föreningskontor som jobbar uteslutande med föreningar. Teamet har haft möjligheten att lära sig samfällighetens vardag, och de utmaningar man ställs inför som styrelseledamot. De kan guida styrelsen i ekonomiska frågor. Det tror jag att många föreningar har saknat tidigare, säger Ludwig och fortsätter:
– Vi vill göra skillnad för den här otroligt viktiga samhällsfunktionen som alla föreningar faktiskt är.
Använd banken som bollplank
Förutom finansiering kan banken bidra med bredare kompetens, och hjälpa styrelsen under hela vägen – och inte bara med själva finansieringen.
– Vi är dagligen ett bollplank till styrelser i både finansieringsfrågor, och andra relevanta frågor som kopplas till ekonomi, sparande och budgetering inför projekt och liknande, säger Ludwig.
Oavsett vilken förnyelse föreningen står inför är det viktigt att utreda olika typer av finansieringsmöjligheter, och komma förberedd till årsstämman, som sedan kan avgöra vad som passar just er förening bäst.
– Vi hjälper er att ta fram en genomtänkt lösning som ni kan presentera för stämman. Tveka inte på att höra av er till oss så hittar vi den bästa vägen framåt, säger Ludwig.
Tips till styrelsen
Involvera en rådgivare tidigt.
Vid planering av större investeringar, kontakta en rådgivare i ett tidigt skede för att diskutera kalkylen, finansiering, lån och vilka återbetalningsplaner som fungerar bäst för er.
Förenkla administrationen.
Använd banktjänster som kan automatisera betalningar och förenkla bokföringen samt välj en bank där ni kan göra mycket själva via nätbanken. Det besparar er värdefull tid.
Skydda er mot bedragare.
Informera styrelsemedlemmarna om hur man identifierar och hanterar phishingförsök, falska fakturor och andra bedrägerier. Upprätta rutiner för att två personer alltid godkänner större betalningar, överföringar eller förändringar i bankuppgifter.