Bedrägerier i Sverige är ett utbrett samhällsproblem. 2024 anmäldes cirka 41 000 fall av bedrägeri genom social manipulation och 10 000 fakturabedrägerier, enligt NOA. Offren är allt från privatpersoner till företag och föreningar. Amalia Krantz, bedrägeriexpert på Nordea, ger tips om hur du kan minska risken för din samfällighet.
Samfällighetsföreningar drabbas främst av bedrägeri via social manipulation och falska fakturor. Genom att förstå hur bedragarna går tillväga och använda bankens lösningar kan du agera klokt för att skydda föreningens pengar.
Överför inte pengar på någons uppmaning
Social manipulation startar ofta med ett sms, exempelvis från ett låneinstitut, hemelektronikkedja eller inkassobolag. Det kan vara bekräftelse på ett lån, eller ett köp du har gjort. I sms:et finns ett telefonnummer som du ska ringa om något inte stämmer. Det numret går till bedragarna.
När du ringer för att säga att du inte beställt varan eller tagit ett lån kommer de ”hjälpa dig” genom att koppla dig till din banks säkerhetsavdelning. I praktiken får du nu prata med ännu en bedragare och inte din bank.
– Nu blir det ofta bråttom. Stress och press är bedragarens bästa vän. De kan hävda att föreningens pengar är i fara, och du som kassör eller ordförande bör flytta över alla pengar till ett nytt konto – där de är säkra. Det du i själva verket gör är att flytta pengarna till bedragarens konto, förklarar Amalia, bedrägeriexpert på Nordea.

Ett annat modus är att bedragaren ringer upp dig, och uppger sig vara från föreningens bank, och säger att era konton har infekterats av ett virus, eller att någon är inne i er internetbank och pengarna håller på att försvinna. Även här hjälper dig bedragarna gärna att flytta över pengarna till ett tryggt konto – deras egna.
– Du ska inte installera eller godkänna ett fjärrstyrningsprogram eller supportprogram på din dator eller mobiltelefon på uppmaning av någon annan. Då kan bedragarna göra saker på din dator eller mobil på egen hand när ni har lagt på, berättar Amalia.
Se upp för sofistikerade falska fakturor
Att skicka ut falska fakturor är ett annat vanligt bedrägeri. 2024 ökade antalet anmälda fakturabedrägerier med 23 procent jämfört med 2023. Bedragarna har blivit mer sofistikerade under åren och det går inte alltid längre att se att fakturan är falsk.
Amalia förklarar att bedragarna identifierar leverantörer till föreningen, kopierar deras fakturor – och skickar en identisk till föreningen med en glad hälsning om att företaget har bytt plusgiro eller bankgironummer. Hon poängterar att det kan vara värt att ringa och dubbelkolla med företaget att det stämmer att de har bytt kontonummer för inbetalning.
– Ring då inte numret på fakturan, utan ring numret som finns på företagets hemsida.
Aktivera lösningar som försvårar för bedragarna
För att minska risken för bedrägeri kan föreningen aktivera bankens tekniska lösningar. Genom att sätta strikta behörigheter på bankkontot och aktivera beloppsgränser för överföringar gör ni det svårare för bedragarna. Föreningen kan också se till att alla överföringar behöver attestera av två personer för ökad säkerhet.
Använd BankID klokt
Amalia uppmanar alltid alla att vara sunt misstänksam och använda BankID med försiktighet. Om du pratar med en okänd person som ber dig göra någonting med BankID ska du lägga på luren, och ringa tillbaka till det företag som hörde av sig – på ett nummer du vet är korrekt. Ring alltså inte det nummer du fått via sms eller mail, förklarar Amalia.
Så skyddar du föreningen mot bedrägerier
- Signera aldrig något med BankID på någon annans uppmaning.
- Ring inte nummer i misstänkta sms eller mejl.
- Lägg på telefonen och ring tillbaka till företaget du pratar med, för att kontrollera om samtalet var ett bedrägeriförsök eller inte.
- Använd tekniken som finns hos banken, till exempel beloppsgränser, dubbla attest och implementera behörigheter.
Mer information om hur du skyddar din förening mot bedrägerier hittar du på Nordeas hemsida Säkerhet och bedrägerier – artiklar och webbinarier
