Annons

Mossa på taket – här är allt du behöver veta

Har du mossa på taket? Mossa på taket kan förhindra takets funktion och förstöra dina betongpannor. Här berättar vi mer om varför det är viktigt att ta bort mossa. 

Mossbeläggning på ditt tak är inte bara en estetisk fråga utan kan också leda till betydande problem. Mossa har en tendens att hålla kvar fukt, vilket gör ditt tak särskilt sårbart efter perioder av regn och snö.

Ihållande fukt kan tränga in i betongpannorna och skapa en grogrund för ytterligare mossbildning, vilket ökar risken för skador. Under vintern kan temperaturväxlingar orsaka att fukt i betongpannorna fryser, expanderar och potentiellt leder till sprickbildning eller andra skador på materialet.

Som husägare är det därför viktigt att regelbundet kontrollera och vidta åtgärder mot mossa för att förebygga kostsamma reparationer och förlänga takets livslängd. Det bästa du kan göra är att börja ta bort mossan så fort du ser den, annars kommer mossan bara att växa, problemet att bli värre och reparationskostnaderna högre. Här kommer några råd och tips från Decatak.

Därför blir det mossa på taket

Det finns många orsaker till varför det kan börja växa mossa på taket. Ligger ditt hus i ett skogsområde bland många träd kan det lättare växa mossa på taket. Vilken vinkel ditt tak har, om det finns en beläggning på takpannorna och huruvida taket är isolerat ordentligt från insidan är andra faktorer som avgör om det lättare kan växa mossa på taket.

Riskfaktorer för att det ska växa mossa på taket

  • Ligger ditt tak i skuggan? Mossa gillar inte sol, så ligger taket i skuggan bör du hålla extra koll.
  • Ett tak utan beläggning släpper igenom mycket fukt – är pannorna fuktiga under en längre tid så ökar risken för att mossa ska börja växa.
  • Mossan växer gärna i en fuktig miljö, därför är det generellt på norrsidan av taket som mossa först börjar växa. Speciellt på underkanten av takpannorna kan det börja växa mossa eftersom solens strålar inte når fram dit.
  • Takets lutning kan avgöra om det börjar växa mossa eller inte. På branta tak är det oftast mindre mossa eftersom regnet lättare och snabbare rinner ner än på ett tak med låg lutning.

Så växer mossa på taket

Allt som ramlar och fastnar på taket, till exempel löv, fågelspillning, frön från träd och pollen, blir till slut gödning – och på så sätt kan mossan börja växa på och efter en längre tid in i takpannorna.

Så tar du bort mossan på taket

  • Använd en takskrapa och skrapa bort mossan. Tänk på att använda säkerhetsutrustning om du själv går upp på taket.
  • Gör en mossbehandling om du har lertegelpannor, om du har ett nytt tak med bra glidyta eller om dina betongpannor är behandlade. Ett medel sprutas på taket och tar bort mossan – resultatet blir ett fint och rent tak. Här kan du läsa mer om en mossbehandling.
  • Mossbehandling är dock inte att rekommendera för gamla betongpannor som redan har förlorat sin goda avledningsförmåga i och med att ytskiktet blivit slitet. I detta fall kan en takbehandling hjälpa. Decatak erbjuder en komplett takbehandling, lär mer här om hur betongpannorna kan få tillbaka sitt goda ytskikt.

Annons

Artikeln är producerad av Samfälligheterna eller annonsör och är ett sammarbete mellan Samfälligheterna och annonsör, och är ej en redaktionell artikel.