Annons

Gladare medlemmar med rättvisa kostnader: ”Med IMD får ni en helt annan överblick”

Individuell mätning och debitering, IMD,  har blivit en allt vanligare metod i samfällighetsföreningar för att hantera energiförbrukning rättvist. Varm- och kallvatten, fjärrvärme, lägenhets- och fastighetsel samt elbilsladdning. Med IMD mäter och debiterar föreningen varje boendes faktiska energiförbrukning. Men det gäller att göra rätt från början.

Tekniken främjar inte bara rättvisa kostnader, utan bidrar också till minskad energiförbrukning – och därmed positiva miljöeffekter. Genom att varje hushåll betalar för vad de faktiskt använder, skapas dessutom incitament för att minska onödig energiförbrukning.

– Pengar styr mycket och när många får styra vad de förbrukar så brukar det synas i förbrukningen. Utöver det kan man hålla bra koll på om det blir problem i systemet, till exempel en läcka eller annan onormal energiförbrukning. Men även rättviseaspekten brukar väga tungt. Jämför till exempel en familj med två barn med ett  pensionärspar, så är det väldigt stor skillnad i vad de förbrukar, säger Leif Lästh, VD på Mindmill.

Hitta läckage och andra problem 

För fastighetsägare kan IMD också innebära större möjligheter till att identifiera energibovar i byggnaden, exempelvis vattenläckage, onormala uppvärmningskostnader eller onormal elförbrukning. 

– Många kontaktar oss för att de misstänker att de har problem med sitt VA-nät i samfälligheten. Vi kan då erbjuda Kamstrups avancerade vattenmätare med möjlighet till avancerad läcksökning,  samma lösning som många kommuner använder sig av i sina nät.  Du får en helt annan överblick på nätet med rätt system installerat. Ett system ger dig exempelvis varningar om något händer, säger Leif.

Det finns en del utmaningar förknippade med IMD. Det är exempelvis viktigt att välja rätt utrustning redan från början, annars ökar risken för onödiga kostnader i framtiden. Men med rätt leverantör behöver det inte bli krångligt.

– Titta på kvaliteten i grejerna, och framför allt batteritiden där Mindmill som partner till Kamstrup kan erbjuda vattenmätare med upp till 20 års batteritid, ultraljudstekniken som  mätarna använder ger en exakt mätning under hela mätarens livstid. Sen behöver man också tänka på att systemet är kopplat till ett protokoll som är stabilt, och vedertaget på marknaden. Annars kan störningar uppstå i systemet.

– Vi brukar rekommendera ett trådlöst system, för då stoppar du alltid problemet vid den mätare som felar. Skulle du exempelvis köra trådbundet påverkas annars hela systemet. Då blir det en väldigt stor kostnad för att fixa det.

Kom igång direkt

För att komma igång med IMD behöver föreningen först förses med smarta mätare, och Mindmill tillhandahåller olika typer av mätare baserat på föreningens specifika behov. Många föreningar har ledningsnät för vatten som kan vara flera mil, där kan Mindmill erbjuda vattenmätare som kommunicerar via mobilnätet samt har Kamstrups avancerade teknik för läcksökning .

– Det går också att börja enkelt, och sedan skala upp om man vill göra lösningen helautomatisk. Man låser inte in sig med oss, utan det går alltid att skala upp eller ner. Det går alltid att anpassa systemet efter föreningens behov.

För att visualisera förbrukningen, och eventuella larm eller problem med exempelvis VA-nätet, skickar systemet data direkt in till en digital portal.

– Vår portal visualiserar den individuella förbrukningen och hjälper dig att skapa manuella rapporter och faktureringsunderlag. Dessutom kan information automatiskt levereras från vår portal till er ekonomiska förvaltare eller ert eget ekonomisystem, säger Leif Lästh. 

Vad mer är viktigt att tänka på när man funderar på att installera IMD?

 – Kolla alltid vad leverantören erbjuder för garantitider. Mindmill  har exempelvis Kamstrups produktgaranti på upp till tio år på mätare, vilket inte är så vanligt på marknaden.

Är ni intresserade av att installera IMD i er förening?

Kontakta Mindmill på
Tel: 031-7583000
Mejl: kontakt@mindmill.se
Hemsida: www.mindmill.se

Annons

Artikeln är producerad av Samfälligheterna eller annonsör och är ett sammarbete mellan Samfälligheterna och annonsör, och är ej en redaktionell artikel.